joi, 7 februarie 2013

Fractiune de norma. Care e durata minima pentru un CIM cu timp partial?


Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
Asadar, in cazul salariatului cu fractiune de norma, numarul de ore normale de lucru sunt calculate saptamanal sau ca medie lunara.
Anterior, pana la modificarea Codului muncii prin OUG 55/2006 , art. 101 alin. (1) (in prezent art. 103 din Codul muncii republicat) stabilea ca angajatorul poate incadra salariati cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma de cel putin doua ore pe zi, in prezent, legiuitorul a renuntat la orice limita minima de timp.


Astfel, potrivit modelului cadrul al contractului individual de munca aprobat prin OMMSS 64/2003, astfel cum a fost modificat de OMMSS 76/2003 la momentul la care art. 101 alin. (1) din Codul muncii stabilea o limita minima de 2 ore fara ca, ulterior, modelul sa fie modificat in concordanta cu prevederile Codului muncii astfel cum ar fi trebuit.
De aceea la elementul durata muncii, pct 2, este prevazut:

O fractiune de norma de .......... ore/zi (cel putin 2 ore/zi), .......... ore/saptamana.
In prezent, in modelul cadru al contractului individual de munca aprobat prin OMMSS 64/2003, modificat prin OMMSS 76/2003 si OMMFS 1616/2011, asa cum am aratat, nu mai exista o limita minima, in contractul individual de munca se poate mentiona numarul de ore pe luna.


La elementul salariu, lit. J pct. 1 si 2 din Anexa OMMSS 64/2003, astfel cum a fost modificat de OMMFS 1616/2011 se prevede:
1. Salariul de baza lunar brut: ... lei
2.Alte elemente constitutive:
a) sporuri ... ;
b) indemnizatii ... ;
b1) prestatii suplimentare in bani ...;
b2) modalitatea prestatiilor suplimentare in natura ...;
c) alte adaosuri .....
Asadar, salariul care trebuie precizat in contractul individual de munca al salariatului este salariul de baza lunar brut si nu cel orar.

In concluzie, contractul individual de munca cu timp partial poate fi inregistrat cu o fractiune de norma de .......... ore/zi (minimum o ora pe zi).







Articol preluat de pe legislatiamuncii.manager.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentati aici: